Mazurek pomarańczowo – daktylowy (bez glutenu)

Posted by on Marzec 10, 2015 in Bez kategorii, Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Mazurek pomarańczowo – daktylowy (bez glutenu)

Mazurek pomarańczowo – daktylowy, to cienki spód z prażonych płatków owsianych o lekko orzechowym smaku, na wierzchu pyszna czekolada daktylowa.

Nie może tu zabraknąć skórki pomarańczowej, która doskonale orzeźwia tą kompozycje smaków.

 

 

 

 

1b_ Mazurek owsiano daktylowy bez glutenu

 

 

Składniki:

Spód

  • 400 g płatków owsianych (bezglutenowych),
  • 1-2 łyżki miodu,
  • 3-4 duże jajka,
  • 3-4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżka masła,

Masa

  • 2 szkl. daktyli,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka rumu,

Blacha do pieczenia 42 x 34 [cm]

 

Płatki owsiane trzeba przeprażyć na patelni lub w piekarniku, aby straciły surowy smak.

Najwygodniej to zrobić jednak w piekarniku, blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy równomiernie płatki i podgrzewamy około 30 minut w 150 st. C z włączonym termoobiegiem, co jakiś czas można płatki poprzewracać na blaszce, ale nie jest to konieczne.

Żółtka ucieramy z miodem i masłem, dodajemy ubitą z białek pianę, delikatnie mieszamy masę, na końcu dodajemy podprażone, ostudzone płatki i kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy gotową masę z płatków, cienko, równomiernie, lekko ubijając płatki łyżką, na grubość około 1 [cm] (nie grubiej !).

Wstawiamy blachę do nagrzanego do 200 st. C piekarnika, spód podpiekamy 15 minut. Przez ten czas masa się lekko zwiąże, łatwiej wtedy na niej rozsmarować cienką warstwę masy daktylowej.

W tzw. międzyczasie przygotowujemy masę daktylowo – czekoladową.

Daktyle zalewamy gorącą wodą, muszą być zakryte, chwilę gotujemy je pod przykryciem, jak zmiękną dodajemy masło i kakao, chwilę to wszystko razem gotujemy, cały czas mieszając, gdy daktyle zaczną się rozpadać miksujemy całość na gładką masę.

Wyjmujemy podpieczony spód z płatków owsianych i wykładamy na niego gotową masę, wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika, zapiekamy około 15 minut w temp. 200 st. C.

 

Uwagi:

  • jeśli chcemy, aby masa była mniej słodka można zmniejszyć ilość daktyli, a w zamian dodać np. ugotowaną kaszę jaglaną,
  • pierwszego dnia po upieczeniu masa daktylowo – czekoladowa jest bardzo miękka, na drugi dzień płatki wchłaniają wilgoć z masy i staje się ona bardziej sztywna, ale nadal jest miękka,
  • można do spodu mazurka oprócz płatków owsianych dodać też posiekane grubo orzechy,

 

 

4_ Mazurek owsiano daktylowy bez glutenu