Łosoś z zielonym nadzieniem i ziemniakami

Posted by on Grudzień 29, 2010 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Ryby

Łosoś z zielonym nadzieniem i ziemniakami

Danie inspirowane przepisem Jamiego Olivera na szybkiego łososia z ziemniakami

 

 

 

 

 

15_-25C5-2581oso-25C5-259B-z-pesto

Składniki:

  • ok 0,5 kg surowego fileta z łososia,
  • ok 0,5 kg ziemniaków,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • przyprawy: sól, pieprz (wg własnego uznania),

Nadzienie:

  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • 2 gałązki świeżej mięty,
  • 2 gałązki koperku,
  • garść świeżych liści szpinaku,
  • garść migdałów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z ćwiartki cytryny,
  • 1-2 łyżki oliwy,
  • przyprawy: sól, pieprz (wg własnego uznania),
  • ser z błękitna pleśnią lub parmezan.

Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 l

Filet łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na 4 części i skrapiamy skokiem z cytryny. Nacieramy łososia przyprawami. Tak przygotowane mięso nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około pół godziny do lodówki.

Składniki nadzienia rozcieramy w moździerzu lub miksujemy, na końcu mieszamy ze startym na tarce serem.
Głęboko nacinamy skórę łososia, tak aby powstało coś na kształt kieszeni, gdzie wkładamy po łyżce nadzienia.
Ziemniaki myjemy i zalewamy w garnku wrzącą wodą. Gotujemy je ze skórką około 15 minut na półtwardo. Podgotowane ziemniaki dzielimy na 4 części.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 15 – 20 minut. Wykładamy przygotowane ziemniaki, a na wierzch łososia skórą do góry i garnek nakrywamy pokrywką.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, łososia z ziemniakami pieczemy w temp. 180 stopni C około 15 – 20 minut.

 

1_-25C5-2581oso-25C5-259B-z-pesto

12_-25C5-2581oso-25C5-259B-z-pesto
17_-25C5-2581oso-25C5-259B-z-pesto