Laznia z cukinii

Posted by on Lipiec 8, 2013 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Laznia z cukinii

Lazania – tym razem zamiast płatów ciasta makaronowego – cukinia, zapiekana z mielonym mięsem indyka oraz kaszą jęczmienną, to wszystko pod pierzynką sosu pomidorowego. W sezonie cukiniowo – pomidorowym najlepsza :-)  

Zapiekanie w Garnku Rzymskim w atmosferze pary wodnej sprawia, że zapiekanka jest soczysta, nie jest nadmiernie wysuszona, nie trzeba jej topić w obłędnej ilości sosu, aby otrzymać zadowalający efekt. Polecam

1_-Mi-25C4-2599sna-lazania-z-cukinia

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • ok 4 łyżki mąki pszennej do panierowania,
  • odrobina soli,
  • masło / oliwa,

Sos pomidorowy

  • 400 – 500 g świeżych pomidorów lub krojonych z puszki,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 ząbek czosnek świeży lub 1 łyżeczka granulowanego,
  • 1 łyżka masła,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier

Nadzienie:

  • 250 g mięsa mielonego z indyka,
  • 250 g kasy jęczmiennej,
  • 1 średniej wielkości cebula ze szczypiorem,
  • 1 jajko,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek,

Garnek Rzymski 2,5 l


Garnek Rzymski
moczymy w wodzie około 15 minut.

Umytą cukinię, kroimy wzdłuż na około 0,5 cm plastry, oprószamy delikatnie solą i odstawiamy na sito, trzeba poczekać, aż cukinia puści sok.
Osuszamy cukinie papierowym ręcznikiem, oprószamy mąką z obu stron. Opanierowane w mące plastry cukinii wykładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podsmażamy je do momentu, aż powierzchnia lekko się zarumieni. Plastry cukinii osuszamy z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem i odkładamy na talerz. Tak przygotowując cukinię wydobędziemy jej smak.

Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim drobniutko pokrojoną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy pokrojone pomidory. Dusimy tak długo, aż pomidory się rozpadną, odparuje nadmiar wody, sos się zagęści. Na końcu doprawiamy sos do smaku.
Jeśli pomidory są kwaśne warto dodać odrobinę cukru, który zrównoważy smak.

Nadzienie: Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko.
Cebulkę ze szczypiorem oraz czosnek drobno kroimy, podsmażamy chwilę na łyżce masła, tak aby tylko zmiękła.
Mieszamy ugotowana kaszę, podsmażona cebulkę , 1/3 sosu pomidorowego, żółtko jajka oraz mielone mięso, doprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy ubite białko jajka, fantastycznie spulchni ono cała masę.

Namoczony Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy warstwę podsmażonych plastrów cukinii, układamy je gęsto (najlepiej na tzw. zakładkę).
Na to wykładamy warstwę nadzienia. Czynność tą powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki.

Wierzchnią warstwą powinny być plastry cukinii, na które wykładamy pomidorowy sos.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika. Lazanie z cukinii pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 st. C. Porcje zapiekanki podajemy oprószoną świeżą natką pietruszki.

Uwaga:

  • na wierzchu zapiekanki (na sosie pomidorowym) można rozłożyć plastry mozzarelli, zapieczone dobrze te smaki tu współgrają,
  • w tym wypadku warto wyłożyć Garnek Rzymski podwójna warstwą papieru do pieczenia, zmniejszy to prawdopodobieństwo rozmoknięcia/rozerwania papieru, łatwiej będzie całość wyjąć z garnka.

 

Miesna-lazania-z-cukinia