Krem cytrynowy (bez glutenu) + etykiety do wydruku

Posted by on Październik 1, 2015 in Bez kategorii, Ciasta i desery (bez glutenu), Etykiety do wydruku, Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Krem cytrynowy (bez glutenu) + etykiety do wydruku

Krem cytrynowy,  bardzo wciągający słodko – kwaśny smak.

Ta porcja kremu starcza na wypełnienie zawartości formy na tarte o średnicy 29 [cm]

Świetny dodatek do naleśników, ciast, ciastek i deserów.

Można przygotować większą porcję kremu do słoiczków, tak dla siebie na zapas lub w prezencie dla bliskich (konieczna pasteryzacja), a tu można znaleźć moje etykiety na słoiczki z kremem cytrynowym.

Polecam

 

 

 

3 _ Krem cytrynowy

 

Składniki:

  • 350 ml soku z cytryny (1 kg cytryn – około 13 cytryn średniej wielkości),
  • 400 g cukru,
  • 300 g stopionego masła,
  • 12 dużych jajek,

 

Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem.

Ścieramy na drobnej tarce skórkę z połowy cytryn.

Cytryny kroimy na pół i wyciskamy z nich sok.

Sok  przelewamy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek i cząstek miąższu.

Ubijamy jajka z cukrem, aż masa będzie idealnie gładka.

Dodajemy do masy otartą skórkę z cytryn, następnie ostudzone stopione masło i sok z cytryn.

Ucieramy nadal masę w kąpieli wodnej, stawiamy misę z masą na garnku z gotującą się wodą i tak długo ją ucieramy, aż masa zgęstnieje.

 

Uwaga:

  • Dno misy z masą nie powinno dotykać gorącej wody.

 

1_ Krem cytrynowy

2 _ Krem cytrynowy