Kluski drożdżowe *

Posted by on Wrzesień 26, 2011 in Ciasto, Garnek Rzymski

Kluski drożdżowe *

Śląskie buchty,  poznańskie kluchy na lumpie, gdzieniegdzie nazywane też pampuchami, tak czy inaczej chodzi o kluski drożdżowe gotowane na parze. Tradycyjnie obwiązać należało garnek z wodą gazą, na którą wykłada się kluski, przykryte pokrywką gotowane były na parze.  Ja kluski drożdżowe przygotowuję w Garnku Rzymskim, ten sposób uważam za wygodniejszy.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • ok 200 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 – 2 jajka,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • szczypta soli,
  • ok 250 – 300 g nadzienia (nadzienie mięsne lub owoce),



Garnek Rzymski pojemność 6,5 litra
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z solą, roztrzepanym jajkiem, ciepłym mlekiem i wyrośniętymi drożdżami. Wyrobione jednolite ciasto, nakrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10-15 min.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy na porcje. Formujemy okrągłe kluski z nadzieniem.

Garnek  Rzymski
wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane kluski, boki klusek smarujemy roztopionym masłem, aby po wyrośnięciu łatwiej je można było rozdzielić.

Garnek  Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, kluski poddajemy działaniu gorącej pary ok 15 – 20 min w temperaturze 200 st. C.

Gotowe kluski drożdżowe z nadzieniem mięsnym okraszamy zrumienionym na patelni boczkiem i cebulką, kluski nadziewane owocami – podajemy polane stopionym masłem z cukrem lub słodką śmietanką.

Uwaga:

  • gotowe, ugotowane kluski można zamrażać,
  • Garnek Rzymski można też wykorzystać do podgrzewania gotowych klusek drożdżowych koniecznie pamiętając o wcześniejszym namoczeniu garnka w wodzie,

* przepis inspirowany: Buchty drożdżowe, „Nowa Kuchnia Śląska” pod redakcją O. Słomczyńskiej i S. Sochackiej