Klopsiki w sosie pomidorowym lub grzybowym (bez glutenu)

Posted by on 11 lutego, 2015 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Klopsiki w sosie pomidorowym lub grzybowym (bez glutenu)

Klopsiki w sosie pomidorowym lub grzybowym, bardzo lubią moi domownicy, szczególnie dzieci.

Tyle, że te klopsiki muszą spełnić kilka wymagań:
– nie mogą gotować się w sosie,
-muszą być delikatne mięciutkie,
– powierzchnia ich lekko ścięta, gładka nie mazista (czyli gotowanie w rosole, czy wodzie odpada).

Nie jest łatwo, ale jakiś sposób na to się znalazł.

Sos, mięso przygotowuje oddzielnie, spotykają się te składniki dopiero na talerzu.

Klopsiki leciutko zrumienione są na suchej patelni, dochodzą w atmosferze gorącej pary wodnej w Garnku Rzymskim. Całość daje pyszny, zadowalający dzieciaki efekt :-)

 

2_ Klopsiki w sosie grzybowym lub pomidorowym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego np. z indyka,
  • 1 jajko,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • warzywa ugotowane w rosole (1 mała marchewka,pietruszka, kawałek selera),
  • 1/4 szkl. mleka lub wody,
  • 1/2 szkl. kaszki kukurydzianej,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie,czosnek

Sos pomidorowy:

  • 400 g pomidory krojone,
  • 1 mała cebula,
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier, odrobina cynamonu

Sos grzybowy:

  • garść suszonych grzybów,
  • 1 mała cebula,
  • 0,5 – 1 szkl. rosołu,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • do zagęszczenia śmietana 30 % lub mąka ryżowa,

Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 minut.

Mięso mielone mieszamy z drobno pokrojonymi warzywami, roztrzepanym jajkiem, rosołem i kaszką kukurydzianą. Z tej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Na suchej teflonowej patelni lekko z każdej strony rumienimy klopsiki. Trzeba je szybko obracać, na patelni z każdej strony dosłownie chwilkę rumienimy. Cukier zawarty w mięsie pod wpływem temperatury karmelizuje się, nadaje to klopsikom smak, aromat i wytrzymałość (istotne, bo będą ułożone w Garnku Rzymskim warstwowo).

Namoczony Garnek Rzymski wykładamy „papierem do gotowania i pieczenia” wykładamy klopsiki, najpierw na dno jeden koło drugiego (to jest pierwsza warstwa).
Na to układamy kawałek „papieru do gotowania i pieczenia” i układamy kolejny poziom klopsików. Czynność powtarzamy, aż garnek w całości się zapełni.

Z podanej proporcji składników otrzymałam klopsiki, które ułożyłam w Garnku Rzymskim o pojemności 2,5 litra na trzech poziomach.
Na warstwie zmieściłam około 15 klopsików wielkości orzecha włoskiego x 3 warstwy, w całym garnku zmieściło się około 50 szt.

Klopsiki są bardzo delikatne, mają tylko ściętą cienką zewnętrzną warstwę, muszą być ułożone w garnku na warstwach przełożonych papierem.

Garnek nakrywamy pokrywką, wstawiamy do zimnego piekarnika. Temperatura 200 st. C, czas 30 – 35 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos.

 

Sos pomidorowy

Na patelni rozgrzewamy  oliwę i podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, ma się zeszklić ale nie przyrumienić. Dodajemy następnie pomidory. Gotujemy tak długo, aż odparuje namiar wody, na końcu doprawiamy do smaku.

Sos grzybowy

Suszone grzyby w garnku zalewamy gorącą wodą tak, aby woda je tylko zakryła.

Chwilę gotujemy, a gdy grzyby zmiękną, wyjmujemy je na deskę drobno kroimy razem z cebulą.

Na patelni podsmażamy na maśle pokrojone grzyby i cebulę, gdy cebula zmięknie będzie szkląca, zalewamy całość odwarem z grzybów i rosołem. Gotujemy jakiś czas.

Sos możemy zagęścić dodając śmietanę lub rozmąconą w zimnej wodzie mąkę (w wersji bezglutenowej ryżową, kukurydzianą). Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje, na końcu doprawiamy do smaku.

 

Na podgrzane talerze wykładamy klopsiki z sosem, oprószamy natką pietruszki lub bazylią.

Smacznego :-)

 

1_ Klopsiki w sosie grzybowym lub pomidorowym

 

3_ Klopsiki w sosie grzybowym lub pomidorowym