Kapuściana lazania

Posted by on Grudzień 3, 2014 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Kapuściana lazania

Kapuściana lazania, to pomysł zaczerpnięty z kuchni mojej niesamowitej koleżanki Basi – przy okazji przesyłam serdeczności do Krapkowic :-)

Przygotowuję ją, gdy brak czasu na pracochłonną zabawę z formowaniem gołąbków i to doskonały sposób na kapuściane liście, które powinny być do gołąbków całe, a niestety są porozrywane.

Danie to podaję zazwyczaj z sosem grzybowym. W nadzieniu raz jest ryż, raz kasza, w zależności od tego, na co mamy ochotę.

 

Składniki:

  • liście kapusty białej lub włoskiej,
  • 3 szklanki ugotowanego ryżu lub kaszy (tym razem była kasza jęczmienna),
  • 1 jajko,
  • 1 garść suszonych grzybów,
  • 2 średniej wielkości cebulki,
  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka,
  • kawałek wędzonego boczku (2 -3 grubsze plastry),
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie itd
  • natka pietruszki lub świeże listki bazylii,

Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra

 

Do gotującej się wody, wkładamy kapustę bez głąba (trzeba go wcześniej wyciąć).
Gotujemy ją tak długo, aż liście zmiękną. Można też wodę zagotować wieczorem dzień wcześniej,włożyć kapustę, dosłownie chwilę pogotować i wyłączyć kuchenkę, garnek z kapustą nakryć pokrywką i zostawić na kuchence, po pewnym czasie liście zmiękną, na drugi dzień będą w sam raz do użycia – korzyść taka z tej metody, że nie trzeba stać nad garem i kapusty pilnować :-)

Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą, gdy zmiękną drobno kroimy, a wodę wykorzystujemy do ugotowania kaszy jaglanej lub ryżu.

Na patelni podsmażamy pokrojone w drobną kostkę: boczek i cebulkę.

W misce mieszamy ugotowaną kaszę, jajko, mielone mięso, grzyby, boczek z cebulką, natkę pietruszki (czasami dodaję drobno pokrojone liście ugotowanej kapusty, ale nie za dużo). Doprawiamy do smaku.

Ścinamy z miękkich liści kapusty, twardy nerw.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 15 minut.

Dno garnka wykładamy papierem do pieczenia , następnie wkładamy warstwę liści kapusty, na to nadzienie i tak na zmianę, aż do zapełnienia garnka. Ostatnia warstwa to liście kapusty.

Nakrywamy garnek pokrywką, wstawiamy do zimnego piekarnika, zadana temperatura 180 – 200 st. C, czas pieczenia około 45 minut.

Uwagi:

  • należy używać papieru do gotowania, który z dwóch stron zabezpieczony jest warstwą ochronną, papier do pieczenia w Garnku Rzymskim nie sprawdza się