Gruszki pieczone w drożdżowymi cieście

Posted by on Kwiecień 28, 2011 in Ciasto, Garnek Rzymski

Gruszki pieczone w drożdżowymi cieście

Bułka drożdżowa z pieczonym w środku całym jabłkiem, to jedno ze wspomnień z okresu studiów w Krakowie. Można te bułki przygotować w domu z jabłkiem lub gruszką, dzieci mówią że te domowe są najlepsze na świecie, ale i tak smak tych krakowskich zatarł się w pamięci … wyjątkowy czas i okoliczności :-) 

 

 

 

 

7_Gruszki-pieczone-w-cie-25C5-259Bcie-razowym

Składniki:

  • 3 średnie lub 5 szt. małych twardych gruszek Williams lub Konferencja
  • 2 szkl. mąki pszennej razowej,
  • 0,25 – 0,5 szkl. cukru,
  • 2 jajka,
  • 15 dkg świeżych drożdży,
  • 50 g stopionego masła,
  • ok 0,25 szkl. ciepłego mleka,
  • przyprawy: szczypta soli, kardamon, cynamon, 3 – 5 plasterków świeżego imbiru, 3 – 5 łyżeczek brązowego cukru.

Garnek Rzymski pojemność 2,5 l lub 6,5 l

 

Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru i mieszamy z ciepłym mlekiem. Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę mieszamy z cukrem, solą, stopionym masłem i roztrzepanymi jajkami. Na końcu dodajemy wyrośnięty zaczyn i mleko w ilości takiej, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Elastyczne, jednolite ciasto nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Odstawiamy na minimum 1 godzinę. Ja wstawiam to ciasto nakryte folią spożywczą na noc do lodówki, po wystawieniu z lodówki, gdy ciasto się ogrzeje i będzie mieć temperaturę pokojową, wykładam je na oprószoną mąką stolnicę i wałkuję na grubość ok 0,5 cm. Ciasto dzielimy na kwadraty, wielkość zależna od wielkości gruszek.

Gruszki obieramy ze skórki, od dołu wydrążamy przy pomocy małej łyżeczki gniazda nasienne. Wnętrze gruszki obsypujemy brązowym cukrem, cynamonem, kardamonem (cynamon i kardamon mają bardzo intensywny aromat, dlatego dosłownie małą szczyptę tych przypraw używamy do natarcia wnętrza gruszki). Do wnętrza każdej gruszki wkładamy też cienki plasterek świeżego korzenia imbiru. Tak przygotowane gruszki owijamy i oblepiamy ciastem.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 10 minut, wykładamy papierem do pieczenia.

Gruszki  układamy w garnku, smarujemy powierzchnię ciasta stopionym masłem lub oliwą.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, gruszki w cieście pieczemy w temp. 200 st C, około 35 – 40 minut, po tym czasie zdejmujemy z garnka pokrywkę i wstawiamy ponownie garnek do piekarnika na 2 – 3 minuty, aby powierzchnia ciasta się zarumieniła.

Bułki z gruszką smaczne są na ciepło z dodatkiem sosu czekoladowego, ale i na zimno jest to świetna przekąska w trakcie rodzinnego pikniku.

 

 

8_Gruszki-pieczone-w-cie-25C5-259Bcie-razowym

6_Gruszki-pieczone-w-cie-25C5-259Bcie-razowym