Goleń wołowa z warzywami

Posted by on 3 grudnia, 2015 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Goleń wołowa z warzywami

Goleń wołowa, to jedno z dań na zimową męską ucztę.

To mięso najlepiej piec w niskiej temperaturze przez długi czas, dzięki czemu jest miękkie, delikatne.

Pyszne podane np. z kaszą gryczaną niepaloną i sosem chrzanowym.

Mięso marynowałam w przygotowanej niedawno przyprawie do wieprzowiny, ale skład tej przyprawy jest też idealny do wołowiny, a piekłam z warzywami w Garnku Rzymskim w atmosferze pary wodnej.

Biesiadników przy stole zasiada coraz więcej, coraz częściej mam okazję wykorzystywać do wypieków duży Garnek Rzymski, takie też są proporcje składników w tym przepisie.

 

1_ Pieczona goleń wołowa

 

Składniki:

  • 2 kg goleń wołowa z kością,
  • 1 duży korzeń pietruszki (ok. 250 g),
  • 1/4 pora średniej wielkości (ok. 60 g),
  • 4 duże marchewki (ok. 400 g),
  • 3 łodygi selera naciowego (ok. 200 g),
  • 1 mały seler korzenny (ok. 200 g),
  • 1 duża cebula (ok. 150 g),
  • przyprawy: sól i domowa przyprawa do mięsa (przepis).

Garnek Rzymski Dafi pojemność 6 litrów

 

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i nacieramy domową przyprawą do mięsa.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie 30 minut.

Tak przygotowane mięso nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.

Warzywa kroimy na plasterki.

Namoczony Garnek Rzymski wykładamy papierem do gotowania i pieczenia, następnie układamy w nim warzywa i mięso.

Jeśli chcemy, aby powierzchnia mięsa była zrumieniona, wykładamy je na wierzch, jeśli nie, można na wierz położyć warzywa a na dnie mięso, można też mięso przełożyć warzywami.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 160 st. C około 4 godziny.

 

2_ Pieczona goleń wołowa