Goleń wołowa z warzywami
Goleń wołowa, to jedno z dań na zimową męską ucztę.
To mięso najlepiej piec w niskiej temperaturze przez długi czas, dzięki czemu jest miękkie, delikatne.
Pyszne podane np. z kaszą gryczaną niepaloną i sosem chrzanowym.
Mięso marynowałam w przygotowanej niedawno przyprawie do wieprzowiny, ale skład tej przyprawy jest też idealny do wołowiny, a piekłam z warzywami w Garnku Rzymskim w atmosferze pary wodnej.
Biesiadników przy stole zasiada coraz więcej, coraz częściej mam okazję wykorzystywać do wypieków duży Garnek Rzymski, takie też są proporcje składników w tym przepisie.
Składniki:
- 2 kg goleń wołowa z kością,
- 1 duży korzeń pietruszki (ok. 250 g),
- 1/4 pora średniej wielkości (ok. 60 g),
- 4 duże marchewki (ok. 400 g),
- 3 łodygi selera naciowego (ok. 200 g),
- 1 mały seler korzenny (ok. 200 g),
- 1 duża cebula (ok. 150 g),
- przyprawy: sól i domowa przyprawa do mięsa (przepis).
Garnek Rzymski Dafi pojemność 6 litrów
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i nacieramy domową przyprawą do mięsa.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie 30 minut.
Tak przygotowane mięso nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
Warzywa kroimy na plasterki.
Namoczony Garnek Rzymski wykładamy papierem do gotowania i pieczenia, następnie układamy w nim warzywa i mięso.
Jeśli chcemy, aby powierzchnia mięsa była zrumieniona, wykładamy je na wierzch, jeśli nie, można na wierz położyć warzywa a na dnie mięso, można też mięso przełożyć warzywami.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, pieczemy 160 st. C około 4 godziny.