Frytki z dyni hokkaido

Posted by on 27 września, 2013 in Dania obiadowe (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Frytki z dyni hokkaido

Frytki z dyni Hokkaido smakują jak frytki ze słodkich ziemniaków. Ta odmiana dyni nie rozpada się zbyt łatwo w trakcie obróbki termicznej, więc na frytki się doskonale nadaje. Skórka dyni Hokkaido jest jadalna, więc nie trzeba jej obierać, wystarczy tylko wydrążyć pestki i usunąć włókna z jej wnętrza. 

Kroję dynię w duże słupki. Frytki smażę dwuetapowo, wtedy są chrupiące. Wrzucam na rozgrzany olej pierwszy raz na krótko, wyciągam na chwilę z oleju na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, jak przestygną, wrzucam ponownie na rozgrzany olej i czekam aż się pięknie zarumienią. Osuszam ponownie z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem i gotowe :-)

 

1_-Frytki-z-dyni Przepis