Drożdżowiec razowy z renklodami

Posted by on Sierpień 16, 2011 in Ciasto, Garnek Rzymski

Drożdżowiec razowy z renklodami

Ciasto na bazie mąki razowej, w wersji dla diabetyków z dodatkiem fruktozy i najlepsze śliwki pod słońcem – Renklody  :-) Przepis Przepisy


Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej razowej,
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 1 szkl. białego cukru (lub 3/5 szkl. fruktozy),
  • 30g świeżych drożdży,
  • ok. 1 szkl. ciepłego mleka,
  • 0,5 szkl. stopionego masła lub oleju,
  • 3 jajka,
  • ok. 750g renklod bez pestek,
  • cukier puder do posypania ciasta,

Garnek Rzymski pojemność 6,5 litra

Przygotowanie ciasta zaczynamy od sporządzenia zaczynu. Mieszamy drożdże z łyżką cukru, ciepłym mlekiem, całość oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę pszenną razową i ziemniaczaną mieszamy, dodajemy cukier, stopione masło, roztrzepane jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy garnek.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 15 minut.

Następnie wykładamy garnek papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowany placek ciasta. Na powierzchni ciasta układamy gęsto połówki renklod (skórką do dołu). Śliwki lekko wciskamy w powierzchnię ciasta.

Garnek Rzymski z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika, ciasto pieczemy około 50 – 60 minut w temp. 200 st. C. Pod koniec pieczenia na około 5 minut zdejmujemy pokrywkę z garnka, odparowujemy nadmiar wilgoci i rumienimy powierzchnię ciasta. Upieczone, ostudzone ciasto – oprószamy cukrem pudrem.