Dorsz z wędzonym boczkiem i warzywami

Posted by on Grudzień 21, 2015 in Dania obiadowe (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Ryby

Dorsz z wędzonym boczkiem i warzywami

Dorsz z wędzonym boczkiem i warzywami, to propozycja na bardzo smaczny,  pożywny obiad lub ciepłą kolację.

Ja przygotowuję warzywa wcześniej z boczkiem na patelni, aby wydobyć ich aromat i smak, aby lekko się skarmelizowały, ale można też tą czynność pominąć, tylko trzeba się liczyć z tym że smak gotowej potrawy będzie nieco inny.

 

9_ Dorsz z boczkiem i warzywami

 

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza,
  • 1 kg ziemniaków (małe lub średniej wielkości),
  • 2 duże marchewki,
  • 1 duży korzeń pietruszki,
  • 1 mały lub połowa średniej wielkości korzenia selera,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 duża cebula,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • około 100 g boczku wędzonego dobrej jakości,
  • przyprawy: kolorowy pieprz, czosnek, tymianek, ziarna kminku, gałka muszkatołowa, w razie potrzeby sól,
  • 1 litr mleka

Garnek Rzymski 6,5 l

 

Dorsza zalewamy mlekiem i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę a najlepiej na całą noc.

 

Na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, seler naciowy, starte na tarce (duże oczka) korzeń selera, korzeń pietruszki oraz marchewkę, a na końcu pokrojony w plastry por.

Dla smaku można dodać do podsmażających się na patelni warzyw, łyżkę masła, a gdy warzywa zmiękną doprawiamy je do smaku, sól można pominąć boczek jest wystarczająco słony.

 

W międzyczasie wyjmujemy dorsza z mleka, osuszamy go papierowym ręcznikiem, dzielimy na porcje i skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy przyprawami.

 

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 – 15 minut i wykładamy go „papierem do gotowania i pieczenia”.

W przypadku pieczenia ryby w dużym Garnku Rzymskim (6 litrów) trudno jest szczelnie owinąć potrawę jednym arkuszem papieru, ograniczeniem jest szerokość papieru, ja radzę sobie z tym tak, że przygotowuje dwa arkusze papieru o podwójnej szerokości i długości garnka. Te arkusze papieru układam w garnku na krzyż. Najpierw wzdłuż szerokości, dopiero później w poprzek garnka. Na to dopiero wykładam potrawę przeznaczoną do pieczenia, zwijamy starannie ze sobą końce jednego arkusza papieru, następnie zwijam ze sobą końce drugiego arkusza papieru, co ilustrują zdjęcia poniżej.

 

Wracając do ułożenia potrawy w garnku, gdy już mam garnek wyłożony papierem, na dno wykładamy obrane ze skórki ziemniaki (ziemniaki raczej powinny być w całości, rozkrojone rozpadną się w trakcie pieczenia).

Na ziemniaki wykładamy połowę porcji warzyw z patelni, a na warzywa układamy kawałki dorsza, które nakrywamy drugą połową warzyw z patelni.

Gdy potrawa będzie już zawinięta szczelnie w papier, nakrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do go zimnego piekarnika.

Rybę z warzywami pieczemy około 1 godzinę w temp. około 200 st.C.

 

1_ Dorsz z boczkiem i warzywami

 

10_ anigif _ Dorsz z warzywami