Domowa szynka ze skórą pieczona

Szynka ze skórą pieczona w garnku rzymskim. To pyszne, soczyste mięso marynowane w naturalnych składnikach. Łatwe do przygotowania w warunkach domowych, na co dzień i od święta.
Składniki:
- 2,5 kg szynki wieprzowej ze skórą,
- garść goździków
Marynata:
- 1 mały seler,
- 1 korzeń pietruszki,
- 2 średniej wielkości marchewki,
- 1 mała cebula,
- 1 mały por,
- 300 ml rosołu,
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 4 łyżki oleju,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki zmielonego kolorowego pieprzu
Garnek Rzymski pojemność 2,5 l
Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka). Por kroimy w plasterki, cebulę w piórka, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie płynne składniki marynaty mieszamy i dodajemy przyprawy.
Skórę szynki nacinamy nożem w kratkę i na przecięciach wciskamy goździki. Przekładamy szynkę do naczynia ceramicznego z wysoką ścianką, skórą do góry. Mięso okładamy warzywami i zalewamy przygotowaną marynatą. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 12 – 24 godziny.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 20 minut.
Wyjmujemy szynkę z marynaty i wykładamy ją w garnku skórą do góry.
Garnek Rzymski z mięsem wstawiamy do zimnego piekarnika, szynkę pieczemy w temp. 200 st C, około 1,5 godziny i gotowe.
Smacznego