Domowa szynka ze skórą pieczona

Posted by on Styczeń 8, 2011 in Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Domowa szynka ze skórą pieczona

Szynka ze skórą pieczona w garnku rzymskim. To pyszne, soczyste mięso marynowane w naturalnych składnikach. Łatwe do przygotowania w warunkach domowych, na co dzień i od święta.

 

 

 

 

 

1_Szynka-pieczona

 

 

Składniki:

  • 2,5 kg szynki wieprzowej ze skórą,
  • garść goździków


Marynata:

  • 1 mały seler,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mały por,
  • 300 ml rosołu,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 0,5 łyżeczki zmielonego kolorowego pieprzu

Garnek Rzymski pojemność 2,5 l

 

 

Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka). Por kroimy w plasterki, cebulę w piórka, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie płynne składniki marynaty mieszamy i dodajemy przyprawy.

Skórę szynki nacinamy nożem w kratkę i na przecięciach wciskamy goździki. Przekładamy szynkę do naczynia ceramicznego z wysoką ścianką, skórą do góry. Mięso okładamy warzywami i zalewamy przygotowaną marynatą. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 12 – 24 godziny.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 20 minut.

Wyjmujemy szynkę z marynaty i wykładamy ją w garnku skórą do góry.

Garnek Rzymski
z mięsem wstawiamy do zimnego piekarnika, szynkę pieczemy w temp. 200 st C, około 1,5 godziny i gotowe.

 

Smacznego

 

6_Szynka-pieczona

3_Szynka-pieczona
Przepis przepisy garnek rzymski