Domowa przyprawa siedmiu smaków (etykiety do wydruku)

Posted by on Listopad 14, 2016 in Etykiety do wydruku, Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Przyprawy (bez glutenu), Smaczne Inspiracje

Domowa przyprawa siedmiu smaków (etykiety do wydruku)

Czas na kuchnię orientalną i przygotowanie popularnej w Japonii przyprawy siedmiu smaków (Schichimi togarashi).

Tą przyprawę wykorzystuję najczęściej do marynowania mięsa, chociaż nadaje się też jako dodatek do ryżu lub makaronu.

Domowa przyprawa wolną jest od substancji substancji wzmacniających smak i glutenu.

Do wpisu dodaję etykiety na słoiczki z domową przyprawą.

 

1_-przyprawa-7-smakow

 

 

 

Składniki:

  • 3 łyżeczki chili w proszku,
  • 3 łyżeczki ususzona i zmielona skórka pomarańczowa,
  • 1 łyżeczka sezam biały,
  • 1 łyżeczka sezam czarny lub mak,
  • 1 pokruszony na drobne kawałki arkusz wodorostów nori,
  • 1 łyżeczka pieprz syczuański,
  • 1 łyżeczka imbir w proszku.

 

Tą przyprawę przygotowuję w dwóch wersjach, różniących się ostrością.

Do wersji łagodniejszej dodaję jeszcze 10 łyżeczek słodkiej papryki czerwonej.

Mieszamy wszystkie podane składniki mieszanki i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

 

Uwagi:

  • w przypadku uczulenia na gluten trzeba zwracać uwagę czy składniki przyprawy nie zostały zanieczyszczone glutenem, najlepiej kupować je w miejscach pewnych, posiadających certyfikat.

 

Na zdjęciu:

Łyżeczka ceramiczna Koplan

Mini patelenka ceramiczna Koplan