Czekoladowe ciasto z cukinii (bezglutenowe)

Posted by on Wrzesień 22, 2014 in Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Czekoladowe ciasto z cukinii (bezglutenowe)

Od wakacji stopniowo przechodzę na dietę bez glutenu i takie przepisy będą pojawiać się w moich notatkach. Unikam gotowych preparatów mąk bezglutenowych, przepisy komponuję na bazie ogólnie dostępnych składników.

Czekoladowe ciasto z cukinii (bezglutenowe) – ten przepis jest na dużą, rodzinną formę (40 x 25 cm), ciasto wilgotne, puszyste, na długo zachowuje swoją świeżość.

Dla dzieci wypiekam z tego przepisu babeczki, fantastycznie znoszą one mrożenie. Można zrobić na raz większą ilość, a później jest jak znalazł przekąska na drugie śniadanie do szkoły, piknik czy podwórkowe szaleństwa.
 
Zielone cząstki cukinii ciekawie wyglądają w przekroju ciasta. Dla niewtajemniczonych smak i konsystencja ciasta właściwie nie odbiega od wypieku na mące pszennej z glutenem. Polecam :-)

 

2_ Czekoladowe ciasto z cukini _bezglutenowe

Składniki:

  • 400 g mąki kukurydzianej,
  • 200 g mąki gryczanej,
  • 300 g oleju,
  • 4 łyżki siemienia lnianego,
  • 160 g gorącej wody,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 350 – 400 g cukru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 6 łyżek kakao,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 600 g cukinii,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (polewa),

 

 

Siemię lniane zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do czasu aż ziarna napęcznieją i całość przestygnie.

Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy twardy ogonek i ścieramy w całości na tarce (duże oczka).

Olej, cukier, jajka, wanilię, miksujemy na puszystą gładką masę, pod koniec dodajemy napęczniałe siemię lniane. Chwilę całość miksujemy. Składniki mają się tylko połączyć, ziarna siemienia pozostaną w całości.

W osobnym naczyniu mieszamy: mąkę kukurydzianą i gryczaną, kakao, sodę, proszek do pieczenia.

Mieszankę składników płynnych łączymy z sypkimi, mieszamy aż masa będzie jednolita. Na końcu dodajemy startą cukinię.

Ciasto pieczemy w temp 180 st C około 1 godzinę, po godzinie należy nakłuć ciasto patyczkiem i sprawdzić, czy wnętrze jest upieczone, jeśli nie odpowiednio wydłużamy czas pieczenia, do tzw suchego patyczka.

Na gorącym upieczonym cieśnie rozkładamy równomiernie kostki czekolady, wstawiamy ciasto ponownie na chwilę do rozgrzanego piekarnika, miękką czekoladę rozsmarowujemy na powierzchni ciasta.

Uwagi:

  • najlepsze cukinie to te malutkie, jeśli do dyspozycji mamy duże owoce, trzeba usunąć z ich wnętrza włókna i twarde nasiona,
  • bezglutenowy proszek do pieczenia można zastąpić sodą,
  • do ciasta można użyć zmielonego siemienia lnianego, które też należy namoczyć w gorącej wodzie,
  • jeśli nie mamy siemienia lnianego jako zamiennika do ciasta należy dodać jeszcze jedno duże jajko,
  • aby ciasto było jeszcze bardziej czekoladowe do masy można dodać pół szklanki czekoladowych groszków lub posiekaną nożem gorzką czekoladę (100g),

 

1_-2BCzekoladowe-2Bciasto-2Bz-2Bcukini-2B_bezglutenowe