Creme brulee

„Przypalony” krem – francuski przysmak, czyli delikatny waniliowy krem pod karmelową pierzynką. Najlepszy samodzielnie przygotowany, bez dodatku zagęszczacza w postaci mąki.
Składniki:
- 400 ml słodkiej śmietanki 30%,
- 5 – 7 żółtek z jaj,
- 1 laska wanilii,
- 6 łyżek cukru,
- 4 – 7 łyżek cukru do skartelizowania,
(4 szt.) ceramiczne kokilki wymiary 11 x 3 cm
lub
(7 szt.) ceramiczne kokilki wymiary 8 x 4 cm
Żółtka ucieramy z cukrem.
Słodką śmietankę gotujemy z miąższem wanilii. Po czym dodajemy ją powoli do utartych żółtek, cały czas mieszając delikatnie, aby nie napowietrzyć masy. Wymieszaną masę, koniecznie przelewamy przez sito – krem nie może mieć grudek.
Rozlewamy krem do ceramicznych kokilek.
Uwaga: Trzeba zwrócić uwagę, aby na powierzchni kremu nie było piany.
Napełnione aksamitną masą foremki, wkładamy do większej formy wypełnionej do połowy wysokości foremek wodą. Krem pieczemy w 150 st. C, przez ok. 1 godzinę. Gorące kokilki wykładamy na drewnianą deseczkę.
Po ostygnięciu, wkładamy ceramiczne kokilki z kremem do lodówki na noc.
Na drugi dzień, powierzchnię zimnego kremu, pokrywamy równomiernie cukrem i topimy go (karmelizujemy) przy użyciu płomienia palnika gazowego, aby powstała jednolita skorupka karmelu.
Przepis Przepisy