Ciasto drożdżowe z marchewki

Posted by on 10 września, 2010 in Bez kategorii, Ciasto, Garnek Rzymski

Ciasto drożdżowe z marchewki
Ciasto drożdżowe z marchewki – to ciasto jest jak najlepsze wspomnienie: pachnące, delikatne, rozpływające się w ustach. Na długo zachowuje swoją świeżość. Idealnie komponuje się z białym lukrem, do tego szklaneczka ciepłego mleka – sama radość. Polecam

 

ciasto-dro-C5-BCd-C5-BCowe-z-marchewk-C4-85_2

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 200 g marchwi,
  • 200 g cukru,
  • 110 g masła lub oliwy,
  • 2 jaja,
  • 35 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego,
  • ok 0,5 szklanki mleka,
  • szczypta soli,

 

Garnek Rzymski pojemność 2,5 l 

 

Drożdże rozcieramy z jedną łyżeczką cukru i mieszamy z ciepłym mlekiem. Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw (oczka średniej wielkości).

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, startą marchew, stopione masło, roztrzepane jajka, wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy i w trakcie tej czynności stopniowo dodajemy pozostałą resztę ciepłego mleka, aż do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, ani zbyt gęste – gęstość ciasta regulujemy dodatkiem mleka. Tak przygotowane ciasto nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką należy moczyć w wodzie przynajmniej 20 minut.

W środku smarujemy dokładnie garnek masłem i obsypujemy bułką tartą lub otrębami pszennymi. Wyrośnięte ciasto należy jeszcze raz wyrobić i ułożyć w garnku, nakryć pokrywką, odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Garnek Rzymski z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika, ciasto pieczemy w temp. 200 st C, około 45 – 60 minut.

 

 

ciasto-dro-C5-BCd-C5-BCowe-z-marchewk-C4-85_3

ciasto-dro-C5-BCd-C5-BCowe-z-marchewk-C4-85