Ciasto drożdżowe z jagodami

Posted by on Sierpień 1, 2013 in Ciasto, Garnek Rzymski

Ciasto drożdżowe z jagodami

To już końcówka sezonu jagodowego, pozostała mi tylko jedna szklanka jagód. Co tu zrobić, jak głodnym okiem patrzy na nie cała gromada łasuchów ;-).  Na bułeczki z jagodami ta jedna szklanka owoców to stanowczo za mało, pierogi też odpadają, za bardzo pracochłonne.

Pozostaje upieczenie ciasta drożdżowego z jagodami w Garnku Rzymskim.

Gwarancja udanego wypieku i oszczędność czasu jest, po uformowaniu rolady drożdżowej z jagodami, nie czekam na ponowne wyrastanie ciasta, w atmosferze gorącej pary wodnej uwalnianej z Garnka Rzymskiego, ciasto pięknie wyrasta i się piecze. Polecam :-)
Przepis Przepisy

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 0,25 szkl. cukru,
  • około 0,5 szkl mleka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 duże jajko + 1 jajko do posmarowania powierzchni ciasta,
  • 60 g stopionego masła,
  • szczypta soli,

Nadzienie:

  • 1 szkl. jagód,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,

Garnek Rzymski 2,5 l

Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu. W miseczce rozcieramy drożdże z łyżką cukru, mleka. Oprószamy mąką i odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 minut.

Do przesianej mąki, dodajemy cukier, sól, roztrzepane jajko, stopione masło, ciepłe mleko i wyrośnięty zaczyn. Ciato wyrabiamy do momentu, aż będzie odchodzić od ręki i ścianek naczynia, będzie jednolite.

Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoja objętość.

Przygotowujemy nadzienie: w miseczce jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną, która fantastycznie wchłonie sok z jagód, ciasto nie będzie mokre od soku.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie na desce oprószonej mąką, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta, grubość około 1 – 1,5 cm.

Rozkładamy równomiernie na powierzchni placka przygotowane nadzienie zachowując odstęp od brzegów. Całość zwijamy w rulon, dokładnie zlepiamy końce, podwijamy pod spód ciasta.

Garnek Rzymski wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, smarujemy jego powierzchnię roztrzepanym jajkiem.

Garnek Rzymski z ciastem wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy około 40 minut w 200 st. C. Po 40 minutach zdejmujemy pokrywkę i jeszcze ciasto dopiekamy, do momentu, aż powierzchnia się zarumieni, około 5 – 10 minut. Warto chwilę odczekać zanim ciasto wyjmiemy z garnka, aż przestygnie.

Uwaga:

  • to ciasto nie jest bardzo słodkie, można przed włożeniem go do piekarnika oprószyć jego powierzchnię cukrem jesli jest taka potrzeba, wtedy cukier w atomsferze dużej ilości pary wodnej, w trakcie pieczenia sie rozpuści i wniknie w powierzchnię ciasta. Jeśli lubimy na wierchu ciasta wyczuwać grudki cukru, wtedy po 40 minutach pieczenia, gdy ciasto dopiekamy juz bez pokrywki, wtedy oprószyć należy powierzchnię ciasta grubym cukrem (grubą rafinadą).
  • można też ciasto oblać białym lukrem.