Ciasto czekoladowo dyniowe z migdałami (bez glutenu)

Ciasto czekoladowo dyniowe z migdałami, intensywnie czekoladowe, gęste, wilgotne ciasto.
Pomimo dodatku mąki bez glutenu ciasto jest elastyczne, nie kruszy się.
Dodatek pieprzu wprowadza ciekawe wrażenie ciepła, w sam raz na te chłodne, jesienne dni.
Ciasto zaraz po upieczeniu znika błyskawicznie.
Polecam :-)
Składniki:
- 125 g migdałów (posiekanych na grubo),
- 1 łyżeczka pieprzy cayenne,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki kakao,
- 150 g masła,
- 3 jajka,
- 275 g ciemnego cukru muscovado,
- 275 ml wody,
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 250 g skrobi kukurydzianej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cynamonu,
- 100 g dyni startej na grubych oczkach.
Forma o średnicy 32 [cm]
Czekoladę z masłem, cynamonem i pieprzem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą).
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, do której dodajemy powoli masę rozpuszczaną w kąpieli wodnej nie przerywając mieszania.
Do masy dodajemy ekstrakt z wanilii, wodę, skrobię kukurydzianą z proszkiem do pieczenia.
Na samym końcu, gdy masa jest jednolita dodajemy dynię.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy gotową masą , powierzchnię oprószamy migdałami.
Ciasto pieczemy w temp 170 st C około 1 godzinę.
Po godzinie pieczenia, gdy ciasto nakłuje się patyczkiem, masa ma być gęsta, wilgotna ale nie płynna.
Uwagi:
- dynię można zastąpić cukinią lub marchewką,
- można użyć pieprzu czarnego ale ten cayenne jest lepszy w tym wypadku,
Na zdjęciu:
Talerz Koplan ∅ 32 efektowe szkliwo złote
Inspiracja: EricLanlard „Ciasto czekoladowo-dyniowe z orzechami pekan”