Ciasto czekoladowo dyniowe z migdałami (bez glutenu)

Posted by on Październik 20, 2016 in Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Ciasto czekoladowo dyniowe z migdałami (bez glutenu)

Ciasto czekoladowo dyniowe z migdałami, intensywnie czekoladowe, gęste, wilgotne ciasto.

Pomimo dodatku mąki bez glutenu ciasto jest elastyczne, nie kruszy się.

Dodatek pieprzu wprowadza ciekawe wrażenie ciepła, w sam raz na te chłodne, jesienne dni.

Ciasto zaraz po upieczeniu znika błyskawicznie.

Polecam :-)

 

ciasto-czekoladowo-dyniowe-z-migdalami

 

Składniki:

  • 125 g migdałów (posiekanych na grubo),
  • 1 łyżeczka pieprzy cayenne,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki kakao,
  • 150 g masła,
  • 3 jajka,
  • 275 g ciemnego cukru muscovado,
  • 275 ml wody,
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 250 g skrobi kukurydzianej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 100 g dyni startej na grubych oczkach.

 

Forma o średnicy 28 [cm]

 

Czekoladę z masłem, cynamonem i pieprzem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą).
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, do której dodajemy powoli masę rozpuszczaną w kąpieli wodnej nie przerywając mieszania.
Do masy dodajemy ekstrakt z wanilii, skrobię kukurydzianą z proszkiem do pieczenia.

Na samym końcu, gdy masa jest jednolita dodajemy dynię.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy gotową masą , powierzchnię oprószamy migdałami.

Ciasto pieczemy w temp 170 st C około 1 godzinę.

Po godzinie pieczenia, gdy ciasto nakłuje się patyczkiem, masa ma być gęsta, wilgotna ale nie płynna.

 

Uwagi:

  • dynię można zastąpić cukinią lub marchewką,
  • można użyć pieprzu czarnego ale ten cayenne jest lepszy w tym wypadku,