Ciasteczka kokosowe na bazie kaszki ryżowej

Posted by on 28 lipca, 2019 in Ciasta i desery (bez glutenu), Gluten Free - Bez glutenu, Kulinaria

Ciasteczka kokosowe na bazie kaszki ryżowej

Ciasteczka na bazie kleiku ryżowego, to bardzo szybki w przygotowaniu deser i pomysł na wspólne kucharzenie z małym dzieckiem.

Kto ma w domu małe dzieci, to kleik ryżowy i kaszkę mleczno-ryżowa zawsze w domu znajdzie.

Deser bez glutenu, mało składników, krótki czas przygotowania.

Ten przepis to też pretekst do ćwiczenia sprawności małych rączek, bo wygniatanie ciasta i lepienie kulek to fajna zabawa :-)

 

Składniki:

  • 1 paczka kleiku ryżowego (160g),
  • 1 paczka kaszki mleczno-ryżowej o smaku waniliowym 230g,
  • 200g wiórek kokosowych,
  • 200g masła,
  • 0,5 szkl. cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,
  • dżem (np. Dżem z pigwy, jabłek i pomarańczy)

Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść jednolite ciasto.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kciukiem w każdej kulce zrobić wgłębienie i napełnić je dżemem.

Ciasteczka pieczemy w temp 180 st. C około 10-15 minut, aż się lekko zrumienią.

Po upieczeniu są miękkie, przełamane czy ugryzione nie pękają krucho, co może być też ich zaletą.

 

P.S.

  • Te ciasteczka można przygotować na bazie samego kleiku ryżowego (wtedy nie będą miały, aż tak mlecznego smaku chyba, że dodamy trochę mleka w proszku) i w razie potrzeby wtedy też trzeba pomyśleć o zwiększeniu ilości cukru.
  • Można dodać jeszcze więcej kokosa, zwiększyć ilość np. kaszki lub dodać tylko 2 jajka, mamy tu swobodę masa z podanych wyżej proporcji jest na tyle wilgotna  i lepka, że zniesie te modyfikacje i będzie to bez szkody dla jej konsystencji czy łatwości lepienia kulek.

 

Na zdjęciu: naczynie ceramiczne a’la patelnia z rączką Koplan