Ciasteczka kokosowe na bazie kaszki ryżowej
Ciasteczka na bazie kleiku ryżowego, to bardzo szybki w przygotowaniu deser i pomysł na wspólne kucharzenie z małym dzieckiem.
Kto ma w domu małe dzieci, to kleik ryżowy i kaszkę mleczno-ryżowa zawsze w domu znajdzie.
Deser bez glutenu, mało składników, krótki czas przygotowania.
Ten przepis to też pretekst do ćwiczenia sprawności małych rączek, bo wygniatanie ciasta i lepienie kulek to fajna zabawa :-)
Składniki:
- 1 paczka kleiku ryżowego (160g),
- 1 paczka kaszki mleczno-ryżowej o smaku waniliowym 230g,
- 200g wiórek kokosowych,
- 200g masła,
- 0,5 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,
- dżem (np. Dżem z pigwy, jabłek i pomarańczy)
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść jednolite ciasto.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kciukiem w każdej kulce zrobić wgłębienie i napełnić je dżemem.
Ciasteczka pieczemy w temp 180 st. C około 10-15 minut, aż się lekko zrumienią.
Po upieczeniu są miękkie, przełamane czy ugryzione nie pękają krucho, co może być też ich zaletą.
P.S.
- Te ciasteczka można przygotować na bazie samego kleiku ryżowego (wtedy nie będą miały, aż tak mlecznego smaku chyba, że dodamy trochę mleka w proszku) i w razie potrzeby wtedy też trzeba pomyśleć o zwiększeniu ilości cukru.
- Można dodać jeszcze więcej kokosa, zwiększyć ilość np. kaszki lub dodać tylko 2 jajka, mamy tu swobodę masa z podanych wyżej proporcji jest na tyle wilgotna i lepka, że zniesie te modyfikacje i będzie to bez szkody dla jej konsystencji czy łatwości lepienia kulek.
Na zdjęciu: naczynie ceramiczne a’la patelnia z rączką Koplan