Ciasteczka czekoladowe z cukinią

Posted by on Wrzesień 21, 2017 in Bez kategorii, Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Ciasteczka czekoladowe z cukinią

W sezonie cukiniowo – kabaczkowym nie może zabraknąć ciasteczek z tymi warzywami.

Ciasteczka te są intensywnie czekoladowe, wilgotne, z wyczuwalnymi w smaku orzechami i nutką aromatycznego cynamonu.

Pyszne na ciepło od razu po upieczeniu, jeszcze lepsze na drugi dzień ze szklaneczką mleka.

 

 

 

Składniki:

  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/4 łyżeczki soli + 1 łyżka do oprószenia cukinii,
  • 115g miękkiego masła,
  • 1/2 szkl. cukru białego,
  • 1/3 szkl. cukru ciemnego muscovado,
  • 1 duże jajko,
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 3 szklanki cukinii startej na tarce duże oczka,
  • 1 szkl. płatków owsianych,
  • 3/4 szkl. posiekanych orzechów,
  • 1 szklanka dropsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady.

 

Przygotowanie ciasta na te ciasteczka czekoladowe rozpoczynamy od przygotowania cukinii.

Starty na tarce miąższ cukinii mieszamy z 1 łyżką soli i wykładamy na sito.

W misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, cynamon i 1/4 łyżeczki soli.

Masło ucieramy z cukrem białym i ciemnym na puszystą masę, do której dodajemy ekstrakt z wanilii i jajko.
Do jednolitej masy dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i powoli porcjami dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki.

Na końcu dodajemy do masy płatki owsiane, posiekane orzechy i czekoladę.

Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim porcje ciasta (jedna porcja 1 duża łyżka) w odstępach około 3-4 [cm].

Ciastka wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika, pieczemy około 15 minut, aż się lekko zarumienią.

Zaraz po upieczeniu ciastka są miękkie, warto poczekać aż lekko przestygną przed zdjęciem ich z formy do pieczenia, należy je przechowywać w szczelnym pojemniku.

Smacznego :-)

 

 

 

Inspiracja