Chrupiące krążki bakłażana w serowej panierce

Posted by on 30 czerwca, 2011 in Kulinaria, Smaczne Inspiracje

Chrupiące krążki bakłażana w serowej panierce

Wystarczy do panierowanych krążków bakłażana podać kruchą sałatę z soczystymi pomidorami, świeżym szczypiorkiem, sosem czosnkowym lub winegretem i mamy pyszny, lekki obiad na upalne dni. Na śniadanie też się dobrze sprawdzają, jako dodatek do świeżego pieczywa albo bez żadnych dodatków … tak po prostu. Smakiem przypominają panierowane kanie albo boczniaki. Pyszne na ciepło i na zimno. Polecam

Przepis Przepisy

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany,

Panierka:

  • mąka,
  • bułka tarta,
  • sezam,
  • ser żółty (parmezan, gouda, oscypek),

Bakłażana kroimy na plastry grubości około 1,5 – 2 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy przyprawami i odstawiam na około 20 – 30 minut.

Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajmy trochę mleka i starty na małych oczkach żółty ser.

W osobnym naczyniu mieszamy bułkę tartą z ziarnami sezamu, proporcje według własnego uznania.

Krążki bakłażana obtaczamy najpierw w mące, później w jajku z serem, na końcu w mieszance bułki tartej i sezamem.

Krążki bakłażana smażymy najlepiej na maśle klarowanym, na złoty kolor. Osączmy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu i wykładamy na ceramiczny talerz.

W zależności od rodzaju sera jaki użyjemy do przygotowania panierki, krążki będą miały różny smak.