Chrupiące krążki bakłażana w serowej panierce
Wystarczy do panierowanych krążków bakłażana podać kruchą sałatę z soczystymi pomidorami, świeżym szczypiorkiem, sosem czosnkowym lub winegretem i mamy pyszny, lekki obiad na upalne dni. Na śniadanie też się dobrze sprawdzają, jako dodatek do świeżego pieczywa albo bez żadnych dodatków … tak po prostu. Smakiem przypominają panierowane kanie albo boczniaki. Pyszne na ciepło i na zimno. Polecam
Przepis Przepisy
Składniki:
- 1 bakłażan,
- sok z 1 cytryny,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki mleka,
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany,
Panierka:
- mąka,
- bułka tarta,
- sezam,
- ser żółty (parmezan, gouda, oscypek),
Bakłażana kroimy na plastry grubości około 1,5 – 2 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy przyprawami i odstawiam na około 20 – 30 minut.
Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajmy trochę mleka i starty na małych oczkach żółty ser.
W osobnym naczyniu mieszamy bułkę tartą z ziarnami sezamu, proporcje według własnego uznania.
Krążki bakłażana obtaczamy najpierw w mące, później w jajku z serem, na końcu w mieszance bułki tartej i sezamem.
Krążki bakłażana smażymy najlepiej na maśle klarowanym, na złoty kolor. Osączmy papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu i wykładamy na ceramiczny talerz.
W zależności od rodzaju sera jaki użyjemy do przygotowania panierki, krążki będą miały różny smak.