Chleb z płatkami gryczanymi i żurawinami

Posted by on Wrzesień 17, 2010 in Garnek Rzymski, Pieczywo


Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/home/virt102802/domains/smaczneinspiracje.pl/public_html/wp-content/uploads/et_temp/chleb-z-C5-BCurawin-C4-85-i-p-C5-82atkami-gryczanymi5-300x200-24952_203x203.jpg) is not within the allowed path(s): (/home/koplanst/domains/smaczneinspiracje.pl:/tmp:/var/tmp:/home/koplanst/.tmp:/home/koplanst/.php:/usr/local/php:/opt/alt:/etc/pki/tls/certs) in /home/koplanst/domains/smaczneinspiracje.pl/public_html/wp-content/themes/Evolution/epanel/custom_functions.php on line 1165

Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/home/virt102802/domains/smaczneinspiracje.pl/public_html/wp-content/uploads/et_temp/chleb-z-C5-BCurawin-C4-85-i-p-C5-82atkami-gryczanymi5-300x200-24952_203x200.jpg) is not within the allowed path(s): (/home/koplanst/domains/smaczneinspiracje.pl:/tmp:/var/tmp:/home/koplanst/.tmp:/home/koplanst/.php:/usr/local/php:/opt/alt:/etc/pki/tls/certs) in /home/koplanst/domains/smaczneinspiracje.pl/public_html/wp-content/themes/Evolution/epanel/custom_functions.php on line 1186
Chleb z płatkami gryczanymi i żurawinami

Płatki gryczane i żurawiny – skarbnica witamin i minerałów, wspaniały dodatek do ciasta chlebowego.

Składniki:

  • 120 g płatków gryczanych błyskawicznych,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 szklanka chłodnego mleka,
  • szczypta soli

Rozcieramy świeże drożdże z łyżeczką cukru, mieszamy z odrobiną ciepłego mleka, oprószamy całość mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, płatki gryczane i wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem mieszamy dojąc stopniowo mieszaninę chłodnego mleka i gorącej wody. Wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej elastycznej konsystencji. Na końcu wrabiamy w ciasto żurawiny. Ciasto nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 – 20 minut.

Gdy ciasto podwoi swoja objętość jeszcze raz je wyrabiamy.

Garnek Rzymski w środku smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy mąką lub otrębami pszennymi.

Ciasto przekładamy do garnka i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 15 min, po czym wstawiamy garnek do zimnego piekarnika. Chleb pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 1 godzinę. Gotowy chleb wykładamy na metalową kratkę do ostygnięcia.

Ten chleb to doskonały dodatek do pieczonych mięs.