Chleb z płatkami gryczanymi i żurawinami

Płatki gryczane i żurawiny – skarbnica witamin i minerałów, wspaniały dodatek do ciasta chlebowego.
Składniki:
- 120 g płatków gryczanych błyskawicznych,
- 500 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 szklanka chłodnego mleka,
- szczypta soli
Rozcieramy świeże drożdże z łyżeczką cukru, mieszamy z odrobiną ciepłego mleka, oprószamy całość mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, płatki gryczane i wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem mieszamy dojąc stopniowo mieszaninę chłodnego mleka i gorącej wody. Wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej elastycznej konsystencji. Na końcu wrabiamy w ciasto żurawiny. Ciasto nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 – 20 minut.
Gdy ciasto podwoi swoja objętość jeszcze raz je wyrabiamy.
Garnek Rzymski w środku smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy mąką lub otrębami pszennymi.
Ciasto przekładamy do garnka i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 15 min, po czym wstawiamy garnek do zimnego piekarnika. Chleb pieczemy w temperaturze 200 st. C przez około 1 godzinę. Gotowy chleb wykładamy na metalową kratkę do ostygnięcia.
Ten chleb to doskonały dodatek do pieczonych mięs.