Chleb z cukinii

Chleb z cukinii … smaczny, lekko słodki chleb z chrupiącą skórką. Gorąco polecam
Składniki:
- 1 mała cukinia
(ok 170 g),
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 1 jajo,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 2 łyżki stopionego masła lub oliwy,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 20 g świeżych drożdży,
- 10 g otrąb pszennych + 2 łyżki do oprószenia ścianek garnka,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki kardamonu,
- 25 g orzechów włoskich,
- Garnek Rzymski pojemność 2,5 l
Cukinię myjemy i ścieramy w całości ze skórką na tarce (oczka średniej wielkości).
Orzechy kroimy – stopień rozdrobnienia według własnego uznania.
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z odrobiną ciepłej wody, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z wyrośniętym zaczynem oraz resztą składników.
Wyrobione, jednolite ciasto nakrywamy ścierczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Uwaga – ilość cukru w tym przepisie możemy bez problemu zredukować do 1 łyzeczki.
Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 – 20 minut.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy.
Garnek rzymski smarujemy wewnątrz dokładnie masłem i oprószamy wewnętrzne ścianki naczynia otrębami pszennymi. Przekładamy ciasto do garnka i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, chleb pieczemy w temp. 200 st C, około 45 minut.