Chleb z cukinii

Posted by on Wrzesień 29, 2010 in Garnek Rzymski, Pieczywo

Chleb z cukinii

Chleb z cukinii … smaczny, lekko słodki chleb z chrupiącą skórką. Gorąco polecam

Składniki:

  • 1 mała cukinia

(ok 170 g),

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki stopionego masła lub oliwy,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 10 g otrąb pszennych + 2 łyżki do oprószenia ścianek garnka,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki kardamonu,
  • 25 g orzechów włoskich,
  • Garnek Rzymski pojemność 2,5 l

Cukinię myjemy i ścieramy w całości ze skórką na tarce (oczka średniej wielkości).
Orzechy kroimy – stopień rozdrobnienia według własnego uznania.
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z odrobiną ciepłej wody, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z wyrośniętym zaczynem oraz resztą składników.
Wyrobione, jednolite ciasto nakrywamy ścierczką i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Uwaga – ilość cukru w tym przepisie możemy bez problemu zredukować do 1 łyzeczki.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 – 20 minut.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy.

Garnek rzymski smarujemy wewnątrz dokładnie masłem i oprószamy wewnętrzne ścianki naczynia otrębami pszennymi. Przekładamy ciasto do garnka i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, chleb pieczemy w temp. 200 st C, około 45 minut.