Chleb pszenny z płatkami żytnimi

Posted by on 24 maja, 2011 in Garnek Rzymski, Pieczywo

Chleb pszenny z płatkami żytnimi

Wilgotny, lekko słodki chleb. Przepis Przepisy

5_Chleb-pszenny-z-p-25C5-2582atkami-25C5-25BCytnimi

 

 

 

Składniki:

  • 4 szkl. mąki pszennej (ok 600 g),
  • 4 szkl. płatków błyskawicznych żytnich,
  • 1 szkl. oleju,
  • 0,5 szklanki miodu lub syropu z mniszka lekarskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 3,5 szkl. ciepłej wody,

 

1 Garnek Rzymski pojemność 6,5 l
lub
2 Garnki Rzymskie pojemność 2,5 l

 

 

Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżeczką cukru i odrobiną ciepłej wody. Całość oprószamy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Miód rozpuszczam w ciepłej wodzie i mieszam z płatkami żytnimi, odstawiamy na jakiś czas, aż płatki wchłoną większość płynu. Dodajemy olej.

Przesianą mąkę mieszamy z solą, wyrośniętymi drożdżami oraz płatkami. Ciasto starannie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie około 15 minut. Smarujemy jego wewnętrzne ścianki masłem, oprószamy płatkami żytnimi i otrębami pszennymi.

Wyrabiamy ponownie ciasto i przekładamy do przygotowanego garnka. Powierzchnię ciasta oprószamy płatkami żytnimi.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, chleb pieczemy w temp. 200 st C, około 60 – 70 minut. Jeśli powierzchnia chleba nie jest rumiana, zdejmujemy pokrywkę z garnka i dopiekamy w piekarniku chleb 2 – 3 minuty.

4_Chleb-pszenny-z-p-25C5-2582atkami-25C5-25BCytnimi
5_Chleb-pszenny-z-p-25C5-2582atkami-25C5-25BCytnimi1