Chleb pszenno – żytni z dodatkiem ziemniaków

Czasami z obiadu pozostaje parę ugotowanych ziemniaków, można je wykorzystać jako składnik ciasta na chleb, dzięki temu dodatkowi chleb na zaczynie drożdżowym dłużej zachowuje swoją świeżość.
Jeden z ulubionych chlebów moich dzieci. Raz z tego ciasta przygotowuję w większym Garnku Rzymskim bułeczki (te cieszą się ogromnym powodzeniem), innym razem całą porcję ciasta piekę w całości w małym Garnku Rzymskim. Z mąki pszennej, pół na pół mąka pszenna i żytnia razowa, w zależności od zachcianki i możliwości, dla każdego coś dobrego.
zepis Przepisy
Składniki:
- 3 ugotowane ziemniaki średniej wielkości,
- 1,.5 szkl. mąki żytniej razowej,
- 1,5 szkl. mąki pszennej,
- 1 łyżka oliwy lub stopionego masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki cukru,
- 20 g świeżych drożdży,
- ok. 1 szkl. ciepłej wody,
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mielenia.
Drożdże rozcieramy z cukrem, łączymy z 3 łyżkami ciepłej wody i oprószamy powierzchnię mąką, odstawiamy do wyrośnięcia.
Garnek Rzymski moczymy w wodzie ok 5- 10 min.
Wyrośnięty zaczyn mieszamy z resztą składników dodajemy wodę. Ciasto na chleb wyrabiamy, aż będzie jednolite, będzie odchodzić od ręki i ścianek naczynia. Odstawiamy je do wyrośnięcia.
Spód Garnka Rzymskiego od środka nacieramy masłem i dokładnie osypujemy otrębami pszennymi.
Ciasto, gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrabiamy i przekładamy do przygotowanego Garnka Rzymskiego, nakrywamy pokrywką i wkładamy do zimnego piekarnika.
Pieczemy przez ok. 45 min. w temperaturze 200 st. Po tym czasie zdejmujemy z garnka pokrywkę i jeszcze chwilę dopiekamy by zarumienić powierzchnię. Upieczony chleb mozna kroić jak zupełnie ostygnie.
Uwaga:
- z podanych proporcji ciasta wychodzi gotowy chlebek zajmujący 3/4 objętości Garnka Rzymskiego 2,5l,
- ziemniaki muszą być bardzo dokładnie zmielone, nie może być grudek, wyrabiając ciasto bardzo trudno je rozetrzeć,
- gdy mam do dyspozycji około 0,5 kg ugotowanych ziemniaków dodaję 4 szkl. mąki, reszta składników jak w tym przepisie. Chleb piekę w Garnku Rzymskim 2,5 l, upieczony jest dość wysoki. Pokrywkę zdejmuję po 5 minutach pieczenia, ciasto rośnie bardzo szybko można położyć pod pokrywką arkusz papieru do pieczenia, aby zapobiec przyklejeniu ciasta do pokrywki,
- ciasto nie przylgnie do garnka, będzie można bez problemu chleb wyjąc z garnka, jeśli bardzo dokładnie jego wnętrze posmarujemy masłem i oprószymy np. otrębami,
- papier do pieczenia nie bardzo się sprawdza przy pieczeniu chleba. Ciasto nie ma bezpośredniego kontaktu z porowatymi ściankami garnka, pod koniec pieczenia pory garnka nie odciągną ze spodu chleba nadmiaru wilgoci. Góra będzie spieczona, chrupiąca, dół nadal uparowany miękki, nie spieczony.