Chleb bez mąki (bezglutenowy)

Posted by on 16 stycznia, 2015 in Bez kategorii, Chleb Bułki (bez glutenu), Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Pieczywo

Chleb bez mąki (bezglutenowy)

Chleb bez mąki na bazie płatków i ziaren, występujący często też pod nazwą „chleb zmieniający życie”.

Przepisy na ten chleb od jakiegoś czasu pojawiają się na blogach, w prasie, w jednym z marketów można kupić gotowy miks ziaren z instrukcją przygotowania chleba.

Zdrowy, bardzo smaczny, sycący chleb.

Miałam kilka podejść do tego chleba, próbując poradzić sobie z dość kruchą jego strukturą. I nie ja jedyna maiłam z tym problemy, bo każdy kto go piekł podkreśla, że chleb się kruszy.

Na początku tak jak każdy, piekłam go w metalowej keksówce, za każdym razem wprowadzałam drobne modyfikacje w składzie. Po którymś z kolei wypieku, jedzenie tego chleba łyżeczką stało się zbyt uciążliwe, a rodzina wypowiedziała stanowczy protest.

Pierwszą istotną zmianą była zamiana całych ziaren siemienia lnianego na zmielone siemię lniane, suche płatki i ziarna zmieszane z roztworem gorącej wody i zmielonego siemienia lnianego łatwo się ze sobą łączą tworząc zwartą kulę.

Druga właściwie najistotniejsza modyfikacją w przygotowaniu tego chleba to zamiana naczynia do pieczenia, zamiana metalowej keksówki na Garnek Rzymski.

I ten zabieg okazał się być kluczowym.

Podczas pieczenia chleba bez mąki,  gorąca para wodna wydobywająca się z porów Garnka Rzymskiego rozpulchnia płatki zbożowe, a całość później łatwo się spieka.

W metalowej keksówce od samego początku do końca, wysoka temperatura wysusza składniki masy, szanse są niewielkie na rozwinięcie powierzchni stykających się ze sobą płatków i ziaren, ich lepszego połączenia i spieczenia.

Po upieczeniu tego chleba w Garnku Rzymskim, praktycznie jak tylko chleb przestygnie na tyle, aby można go było swobodnie wziąć do ręki, można go kroić na bardzo cienkie, elastyczne kromeczki.

Chleb jest bardzo sycący, więc możliwość pokrojenia go na cienkie kromki jest dużą zaletą.

Na zdjęciu poniżej zamieszczone są zdjęcia zrobione około 1 godziny po upieczeniu, kromki mają grubość około 0,5 [cm], są elastyczne, można je swobodnie wyginać bez obawy, że się całość rozsypie.

 

2_ Chleb bez mąki _ bezglutenowy

 

Składniki:

  • 1 szkl. ziaren słonecznika,
  • 0,5 szkl. ziaren siemienia lnianego (ja dodaję zmielone ziarna),
  • 0,5 szkl. migdałów,
  • 1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych lub gryczanych,
  • 4 płaskie łyżki mieszanki ziaren i łuski babki płesznik (1:1 miks),
  • 0,5 szkl. orzechów włoskich,
  • 0,5 szkl. orzechów laskowych,
  • 0,5 szkl. sezamu,
  • 0,5 szkl. ziaren dyni,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu,
  • 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego,
  • 2 szkl. gorącej wody (0,5 litra).

Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 10 minut.

Mieszamy w misce płatki, orzechy i nasiona.

W osobnym naczyniu mieszamy gorącą wodę, masło i miód (lub syrop klonowy) i dodajemy stopniowo zmielone siemię lniane, cały czas mieszając, aby zapobiec tworzeniu się grudek.

Następnie dodajemy powstały roztwór do mieszaniny ziaren  i energicznie całość mieszamy.

Wykładamy Garnek Rzymski papierem do gotowania i wykładamy masę porcjami dokładnie ubijając ją łyżką, na końcu wyrównujemy powierzchnię.

Garnek nakrywamy pokrywką i wstawiamy go do zimnego piekarnika. Chleb pieczemy w temp. 190 – 200 st. C, około 45 minut. Po tym czasie chleb jest wstępnie spieczony, cała masa jest zwarta, rozpulchniona parą wodną, ale nie jest z zewnątrz spieczony, powierzchnia nie jest chrupiąca.

Wyjmujemy chleb razem z papierem na blaszkę piekarnika, i chwilę jeszcze go rumienimy. Po włączeniu termoobiegu szybciej ten proces przebiega. Gdy powierzchnia chleba jest odpowiednio rumiana i chrupka, wykładamy go na metalową kratkę i studzimy.

 

Uwagi:

  • w składzie tego chleba znajduje się miks _ 1:1 nasiona i łuska babki płesznik (lub/i babka jajowata)_, raczej nie należy tego składnika pomijać, powody są dwa. Raz, że ma on dobry wpływ na układ pokarmowy, dwa – po zmieszaniu z gorącą wodą tworzy żel, który bardzo skutecznie skleja naszą mieszankę ziaren i płatków. Ten miks nasion i łuski można kupić jako gotową mieszankę lub można kopić te składniki oddzielnie i je samemu mieszać. Dostępne w sklepach z przyprawami, ze zdrową żywnością, w aptece czy drogeriach np, preparat Colon C,
  • babki płesznik nie powinny spożywać dzieci poniżej 12 roku życia,  informacja producenta, chorzy na cukrzycę tylko po konsultacji z lekarzem, (nie będę się rozpisywała na temat tranzytu jelitowego mojego łakomego dwulatka po spożyciu pół kromeczki tego chleba ;-)),
  • chleb dobrze znosi mrożenie, przed włożeniem do zamrażarki dobrze jest od razu chleb pokroić na kromki,
  • z podanych proporcji składników powstaje chleb wypełniający w połowie Garnek Rzymski Dafi o pojemności 2,5 l, tak więc aby wypełnić garnek w całości można zrobić chleb z podwójnej porcji,
  • takie składniki jak sól i miód, można pominąć, służą one tylko zbalansowaniu smaku chleba,

 

1_ Chleb bez mąki _ bezglutenowy

 

3_ Chleb bez mąki _ bezglutenowy

 

 garnek rzymski przepis przepisy