Boczek pieczony

Posted by on 25 października, 2011 in Garnek Rzymski, Gluten Free - Bez glutenu, Mięso

Boczek pieczony

Pieczenie boczku w Garnku Rzymskim daje kilka korzyści. Przede wszystkim oszczędność czasu, nie trzeba mięsa wcześniej obgotowywać w osobnym naczyniu, podsmażać na dodatkowym tłuszczu, jak to zalecają nasze mamy, babcie czy popularne poradniki kulinarne. Nie trzeba w trakcie pieczenia pilnować mięsa i polewać sosem, aby upieczony boczek był soczysty. Polecam Przepis Przepisy

 

 

 

5_Boczek-pieczony

 

Składniki:

  • ok. 1,5 kg surowego chudego boczku wieprzowego łuskanego,
  • 2 średnie cebule,
  • mały pęczek pietruszki i bazylii (można pominąć),
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, majeranek, czerwona słodka papryka, czosnek świeży lub granulowany,

 

Garnek Rzymski pojemność 2,5 litra

 

Surowy boczek myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy przyprawami i z jednej strony oprószamy drobno pokrojoną natką pietruszki i bazylią. Nakrywamy mięso folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 – 48 godzin.

Garnek Rzymski moczymy w wodzie około 20 min.

Boczek zwijamy w rulon i związujemy bawełnianym sznurkiem. Mięso wkładamy do garnka, po bokach układamy cząstki cebuli.

Garnek  Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, boczek pieczemy około 60 – 80 minut w temperaturze 200-210 st. C. Upieczony boczek pokrojony w plastry, doskonale nadaje się na kanapki lub jako dodatek do obiadu.

 

1_Boczek-pieczony

2_Boczek-pieczony
3_Boczek-pieczony
4_Boczek-pieczony
Przepis przepisy garnek rzymski