Beza na spodzie brownie z owocami (bez glutenu)

Beza na spodzie brownie z owocami – intensywnie czekoladowy spód, chrupiąca beza, a na wierzchu orzeźwiające całość soczyste owoce, czego można chcieć więcej – pycha :-)
Składniki:
Spód
- 200g masła,
- 300g gorzkiej czekolady,
- 250 – 300 g cukru muscovado,
- 4 duże jajka,
- 3-4 krople soku z cytryny,
Beza
- 4 białka jaj,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,
- 200g cukru pudru,
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- 3-4 krople soku z cytryny,
- szczypta soli,
Krem
- 0,5 szkl zimnej śmietany 30%,
- 0,5 szkl mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej.
Owoce:
np. truskawki, borówka amerykańska, winogrona
Spód
Rozpuścić masło, posiekaną czekoladę, szczyptę soli i cukier w misce nad garnkiem z gotującą się wodą (w tzw. kąpieli wodnej). Dno miski nie powinno dotykać lustra wody.
Po rozpuszczeniu wszystkich składników,zdejmujemy miskę z nad garnka z wodą i dodajemy po żółtku jaj energicznie mieszając, aż masa będzie jednolita.
Ubijamy białka jaj i dodajemy parę kropli soku z cytryny. Ubitą na sztywno pianę mieszamy partiami z masą czekoladową.
Wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ja użyłam tortownicy o średnicy 25 cm). Papier musi wystawać wysoko ponad formę, tak jak jest to przedstawione na zdjęciu poniżej.
Spód czekoladowy pieczemy około 30 minut w temp. 180 st. C.
W międzyczasie przygotowujemy bezę.
Beza
Ubijamy białka jaj, dodajemy porcjami cały czas ubijając białka cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny, sól, a na końcu skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną.
Tak przygotowaną bezę wykładamy na podpieczone ciasto i wstawiamy ponownie do piekarnika na około 20 minut, aż jej powierzchnia stwardnieje.
Ciasto musi w formie wystygnąć, a w tym czasie przygotowujemy krem.
Krem
Ubijamy zimną śmietanę, dodajemy małymi porcjami mascarpone i cukier puder, a na końcu skrobię kukurydzianą.
Wystudzone ciasto wykładamy na paterę.
Ciasto w trakcie studzenia na środku się zapadnie i w to miejsce wykładamy krem, a na niego owoce.
Całość można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
I beza na spodzie brownie z kremem i owocami gotowa.
Smacznego :-)
Uwagi:
- do kremu musimy użyć skrobi kukurydzianej, bo stabilizuje krem i nie daje posmaku surowej mąki
lub śmietan-fix, - cukier muscovado nadaje ciastu wyjątkowy smak/aromat i lepiej nie myśleć o zamiennikach ;-)
Przepis inspirowany przepisem EricLanlard „Podwójnie pieczone brownie z czekoladową bezą”