Beza na spodzie brownie z owocami (bez glutenu)

Posted by on 14 sierpnia, 2019 in Ciasta i desery (bez glutenu)

Beza na spodzie brownie z owocami (bez glutenu)

Beza na spodzie brownie z owocami – intensywnie czekoladowy spód, chrupiąca beza, a na wierzchu orzeźwiające całość soczyste owoce, czego można chcieć więcej – pycha :-)

 

Składniki:

Spód

  • 200g masła,
  • 300g gorzkiej czekolady,
  • 250 – 300 g cukru muscovado,
  • 4 duże jajka,
  • 3-4 krople soku z cytryny,

Beza

  • 4 białka jaj,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,
  • 200g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
  • 3-4 krople soku z cytryny,
  • szczypta soli,

Krem

  • 0,5 szkl zimnej śmietany 30%,
  • 0,5 szkl mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej.

Owoce:
np. truskawki, borówka amerykańska, winogrona

 

Spód

Rozpuścić masło, posiekaną czekoladę, szczyptę soli i cukier w misce nad garnkiem z gotującą się wodą (w tzw. kąpieli wodnej). Dno miski nie powinno dotykać lustra wody.

Po rozpuszczeniu wszystkich składników,zdejmujemy miskę z nad garnka z wodą i dodajemy po żółtku jaj energicznie mieszając, aż masa będzie jednolita.

Ubijamy białka jaj i dodajemy parę kropli soku z cytryny. Ubitą na sztywno pianę mieszamy partiami z masą czekoladową.

Wylewamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (ja użyłam tortownicy o średnicy 25 cm). Papier musi wystawać wysoko ponad formę, tak jak jest to przedstawione na zdjęciu poniżej.

Spód czekoladowy pieczemy około 30 minut w temp. 180 st. C.

W międzyczasie przygotowujemy bezę.

 

Beza

Ubijamy białka jaj, dodajemy porcjami cały czas ubijając białka cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny, sól, a na końcu skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną.

Tak przygotowaną bezę wykładamy na podpieczone ciasto i wstawiamy ponownie do piekarnika na około 20 minut, aż jej powierzchnia stwardnieje.

Ciasto musi w formie wystygnąć, a w tym czasie przygotowujemy krem.

 

Krem

Ubijamy zimną śmietanę, dodajemy małymi porcjami mascarpone i cukier puder, a na końcu skrobię kukurydzianą.

Wystudzone ciasto wykładamy na paterę.

Ciasto w trakcie studzenia na środku się zapadnie i w to miejsce wykładamy krem, a na niego owoce.
Całość można oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

I beza na spodzie brownie z kremem i owocami gotowa.

Smacznego :-)

 

 

Uwagi:

  • do kremu musimy użyć skrobi kukurydzianej, bo stabilizuje krem i nie daje posmaku surowej mąki
    lub śmietan-fix,
  • cukier muscovado nadaje ciastu wyjątkowy smak/aromat i lepiej nie myśleć o zamiennikach ;-)

 

 

 

Przepis inspirowany przepisem EricLanlard „Podwójnie pieczone brownie z czekoladową bezą”