Bakłażan faszerowany pomidorami

Posted by on Wrzesień 30, 2010 in Garnek Rzymski, Owoce & Warzywa

Bakłażan faszerowany pomidorami

Bakłażana nie może zabraknąć w zdrowej i smacznej kuchni. Bakłażan zapiekany z pomidorami smakuje wyśmienicie. Polecam 

 

 

Bak-C5-82azany-faszerowane_10

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 mała cebula,
  • 10 szt pomidorków koktajlowych,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki tartego żółtego sera (najlepiej parmezanu),
  • sok z jednej cytryny,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy: 1 łyżeczka cukru, pieprz, suszona bazylia, sól (wg własnego uznania) .

 

Garnek Rzymski Dafi pojemność 2,5 litra

 

Dojrzałego bakłażana kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy przy użyciu łyżki miąższ z ziarnami nie naruszając skórki. Wydrążonego bakłażana skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem. Miąższ kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy pieprzem, bazylią i odstawiamy na około pół godziny.

Garnek Rzymski wraz z pokrywką moczymy w wodzie ok 15 minut.

Cebulę i czosnek drobno kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na patelni z łyżka masła. Dodajemy miąższ bakłażana i pokrojone pomidorki. Chwilę to wszystko razem podgrzewamy, na koniec dodajemy połowę porcji tartego żółtego sera, 2 łyżki bułki tartej i pokrojoną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i cukrem.
Wydrążone połowki bakłażana napełniamy farszem, na wierzchu posypujemy je pozostałym żółtym serem oraz bułką tartą i układamy w garnku.

Garnek Rzymski wstawiamy do zimnego piekarnika, bakłażany z farszem pieczemy w temp. 180 st C, około 20 – 30 minut.
Bak-C5-82azany-faszerowane_5
Bak-C5-82azany-faszerowane_9